Feestje Themafeestje   Spelletjes   Uitnodigingen   Kinderuitjes   Activiteiten   Kinderfeestje Thuis   Versiering  Pretparken  Traktatie  Home Friesland Overijssel Flevoland Noord_Holland Zuid_Holland Utrecht Gelderland Zeeland Noord_Brabant Limburg
Feestjes   - Groningen
- Drenthe
- Friesland
- Overijssel
- Gelderland
- Flevoland
- Noord Holland
- Zuid Holland
- Utrecht
- Zeeland
- Noord Brabant
- Limburg


 
Traktaties kinderverjaardag


Trakteren
Een leuk onderdeel van jarig zijn is dat je op school mag trakteren nadat iedereen je luidkeels heeft toegezongen.

Het is duidelijk dat niet iedereen dezelfde smaak heeft, dus kan het soms lastig zijn om iedereen een lekkere traktatie aan te bieden. Om de kans te vergroten dat iedereen in de klas kan meegenieten van jouw verjaardag moet je rekening houden met een aantal punten.

Vegetarisch, allergieën, geloof of levensovertuiging
Informeer van tevoren of er ook kinderen in de klas zitten die om verschillende redenen bepaalde etenswaren niet mogen hebben. Vaak is de leraar de aangewezen persoon om dit even aan te vragen omdat die daar meestal wel van op de hoogte is. Vooral met traktaties die vleeswaren bevatten moet je tegenwoordig goed oppassen. Het kan zijn dat klasgenootjes van hun geloof bijvoorbeeld geen varkens- of rundvlees mogen eten, of dat ze helemaal geen vlees mogen hebben omdat ze vegetarisch zijn. Anderen kunnen allergisch zijn voor kleurstoffen of sommige E-nummers. Het wordt pas gevaarlijk als kinderen uit medische redenen een aantal voedingsstoffen niet mogen eten of drinken. Houdt hier daarom altijd ernstig rekening mee en biedt deze kinderen een alternatieve traktatie.

Zelf traktaties maken
Je kan zo een lekkere traktatie uit de winkel halen, maar het is veel leuker en persoonlijker om zelf een leuke traktatie te maken. Ook is het een fijne activiteit om de kinderen in de voorbereiding van de verjaardag te betrekken.

Als je creatief bent kan je van allerlei etenswaar mooie dingen maken. Hier volgen een paar tips en ideeën hoe je een lekkere traktatie op een leuke manier kan maken en presenteren.

Hartige hapjes
Een traktatie hoeft voor kinderen niet altijd snoep te zijn. Ook hartige hapjes als kaas, worst of fruit gaat als zoete koek naar binnen. Zo kan je bijvoorbeeld mooie figuurtjes van dieren maken. Door gebruik te maken van satéprikkers of lint en wat creativiteit creëer je fantastische vormen van muisjes, slangen of andere dieren. Je kan het natuurlijk ook simpel houden door bijvoorbeeld worst of kaas in een originele vorm te snijden met een vlaggetje erin met daarop de leeftijd.

Vraag met hartige traktaties altijd wel even of er voldoende koeling op school aanwezig is, of een oventje of magnetron voor warme hapjes zoals saucijzenbroodjes of popcorn. 

Snoep, koekjes of cake
Kinderen vinden het altijd leuk om koekjes of cakejes te bakken, en het ruikt ook nog eens zo lekker! Als je koekjes gaat bakken om te trakteren doe je dat bij voorkeur met leuke bakvormpjes in de vorm van een lievelingsdier of de leeftijd van de jarige. Kies je liever voor snoepgoed? Dan kan je dit op een originele manier presenteren. Maak bijvoorbeeld van een Mars een vlinder door er vleugels aan de zijkant in te prikken. Vooral met spekjes kan je met een beetje creativiteit de leukste dingen maken zoals ijsco's, dieren en poppetjes.